Serial: Sorjonen (Bordertown)

Sorjonen este un serial politist finlandez din 2016. Este cotat de IMDb cu 7.6 din 10. Are doua sezoane pana in prezent, ambele disponibile in reteaua Netflix. Sezoanele au fost lansate in luna octombrie, primul in 2016 si al doilea in 2018. In reteaua Netflix au fost introduse in februrie, anul urmator.

Cele doua sezoane ale serialului Sorjonen au cate 11 respectiv 10 episoade fiecare. Se pare ca deja s-au inceput filmarile la sezonul 3 al serialului. Daca se va respecta tiparul lansarilor anterioare este posibil ca in octombrie 2019 sa se lanseze cel de-al treilea sezon.

Sorjonen – despre ce e vorba

Serialul finlandez ne prezinta povestea lui Kari Sorjonen, un anchetator din Helsinky care din motive familiale se transfera impreuna cu sotia si fiica sa in orasul natal al sotiei. Desi spera la o activitate mai linistita profesional in micul orasel pentru a se putea ocupa mai mult de sotia aflata in recuperare dupa o tumora cerebrala si de fiica adolescenta realitatea il contrazice.

Ajuns in Lappeenranta, orasel aflat in sud estul Finlandei pe malul lacului Saimaa si la doar 30 de km de granita cu Rusia Kari Sorjonen este integrat in Secri, o unitate pilot menita sa investigheze crime a caror solutionare necesita colaborarea mai multor state europene.

Aici o cunoaste pe Lena Jaakkola fost agent rus venit in Lappeenranta pentru a solutiona o problema personala dar care termina prin a se alatura unitatii conduse de Taina Henttunen si Kari Sorjonen.

Cele 11 episoade ale sezonului 1 sunt grupate in povesti de cate 3 si respectiv 2 parti. Aspect care se pastreaza si in sezonul 2 cand avem parte tot de 5 anchete fiecare dezbatuta in 2 episoade, parti.

Cei doi anchetatori se lupta cu aflarea raspunsurilor pentru solutionarea anchetelor pe care le desfasoara fiind in acelasi timp prinsi si in probleme de natura personala. Anchetele lor, tind sa se intrepatrunda cu viata personala. Fiicele celor doi anchetatori reusesc mereu sa intre in belele si sa ajunga in mijlocul anchetei acestora. Pe de alta parte, sotia lui Sorjonen se confrunta cu iubirea ei din tinerete, actualmente primar al localitatii Lappeenranta care considera ca il poate manevra pe Sorjonen prin intermediul acesteia.

Sorjonen – personaje si distributie

Personajul principal care da si titlul serialului, Kari Sorjonen este interpretat de actorul finlandez Ville Virtanen. Actorul care implineste anul acesta 58 de ani a fost premiat pentru rolul lui Sorjonen.

Curios este faptul ca Matleena Kuusniemi interpreta sotiei lui Kari Sorjonen, Pauulina Sorjonen este nascuta la fel ca si acesta in localitatea finlandeza Espoo.

Anu Sinisalo interpreta Lenei Jaakkola este de asemeni o actrita cu un palmares bogat in Finlanda. Nu sunt insa foarte cunoscuti peste hotare.

Sorjonen – pareri personale

Serialul este simpatic. Aduce teme noi in discutie insa recunosc faptul ca am avut asteptari mai mari de la acest serial. Nu este un secret faptul ca imi place cinematografia nordica. Insa filmele finlandeze nu reusesc sa ma prinda la fel ca cele suedeze sau norvegiene. Mi se pare ca le lipseste ceva. Tocmai cand ajung intr-un punct de interes, cand ating o nota tensionata si esti curios sa vezi ce urmeaza, vine o solutionare facila si nerealista. Aceeasi senzatie am avut-o si cand am vizionat serialul finlandez Karppi pe care urmeaza sa vi-l prezint intr-un nou articol.

Sunt de acord cu nota acordata de IMDb, desi poate as fi acordat o nota ceva mai mica. Nu este un serial rau. Este chiar un serial promitator. Insa are categoric nevoie de o noua abordare. Are nevoie de mai multa actiune.

Voi ati urmarit acest serial? Ce parere aveti despre cinematografia finlandeza?

Poate te intereseaza si urmatorul articol:

Cardinal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte