Vrabia rosie de Jason Matthews

Vrabia rosie este un roman de spionaj al zilelor noastre. Este publlicat de autorul american Jason Matthews in anul 2014, fiind romanul de debut al autorului. Cartea face parte dintr-o trilogie. Momentan pe piata de la noi sunt disponibile cea de-a doua carte din serie, Palatul Tradarilor si volumul final Candidatul Kremlinului.

Despre Jason Matthews pot sa va spun ca este un fost agent CIA pensionat si care si-a descoperit vocatia literara. Experienta lui in viata aceasta de agent il ajuta sa-si contureze foarte bine personajele vizavi de situatiile in care sunt implicate.

Vrabia rosie a fost publicata in Romania, anul trecut in 2018. A fost publicat la editura Meteor Press. Foarte posibil care lansarea sa fi avut la baza si o startegie de promovare dat fiind ca a corespuns cu lansarea de catre HBO a ecranizarii cartii. Filmul poate fi vazut si la cinematografe din martie in reteaua Odeon Film.

Vrabia rosie – ce esti dispus sa faci pentru tara?

Romanul ne prezinta viata unei tinere balerine, Dominika Egorova obligata sa renunte la visul ei datorita unui accident. In urma accidentului, aceasta nu mai poate profesa ca balerina.

Intr-o Rusie aparent moderna, o fosta balerina nu are prea multe optiuni pentru a-si croi un nou drum in viata. Astfel, atunci cand i se ofera oportunitatea de a se inscrie in scoala de spioni nu poate refuza. Cu atat mai mult cu cat trebuie sa-si protejeze si mama dupa decesul tatalui.

Se loveste insa de misoginismul unei generatii care nu da doi bani pe capacitatea femeilor de a realiza operatiuni active. Singura ei datorie din punctul de vedere al barbatilor care conduc atat scoala cat si agentia, este de a se folosi de frumusetea ei pentru a baga sursele in pat. Facilitand astfel santajarea lor de catre agentii rusi in scopul de a spiona pentru acestia.

Inteligenta si capacitatile extrasenzoriale ale Dominikai o ajuta sa depaseasca diverse obstacole dar o transforma in acelasi timp si intr-un agent nesupus care nu accepta imoralitatea politica a lumii care o inconjoara.

Vrabia rosie – Mr&Mrs Smith varianta ruso-americana

Cel de-al doilea personaj pe care ni-l prezinta romanul este Nathaniel Nash. Aceste este un agent al americanilor. Viata lui se intrepatrunde involuntar cu viata Dominikai si  va spun sincer ca povestea lor m-a dus cu gandul la filmul Mr&Mrs Smith.

Este oarecum similara. Doi agenti, din doua structuri diferite care trebuie sa lupte unul impotriva celuilalt. Ce se intampla cu cei doi trebuie sa aflati citind cartea. Sunt prinsi in jocurile politice ale unor oameni care nu se gandesc la consecintele pe care le vor resimti pionii pentru in final asta sunt cei doi agenti.

Ce pot eu sa va spun este ca merita din plin. Atat pentru actiunea romanului cat si pentru micile subtilitati politice actuale dintre Rusia si America.

Cum va spuneam si mai sus, experienta autorului in acest domeniu se simte din plin. Insa la fel de bine se simte si nationalismul american. Va recomand sa cititi intai cartea si apoi sa vizionati filmul pentru o viziune mai ampla a povestii.

Poate te intereseaza si:

In lipsa presedintelui – de Bill Clinton si James Patterson

 

2 comentarii publicate

Trackback-uri și pingback-uri 3

  1. Serendipity - o carte despre Romania si despre lumea larga
  2. Palatul Trădărilor - continuarea unei povesti cu spioni
  3. Candidatul Kremlinului - povestea care încheie trilogia Vrabia Rosie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.