Sasenka – Simon Sebag Montefiore

Sasenka este prima carte din trilogia Moscova scrisa de autorul Simon Sebag Montefiore. Acesta este un autor britanic de succes. Pe langa activitatea literara, Simon Sebag Montefiore s-a remarcat si ca istoric dar si ca jurnalist.

Impreuna cu fratele sau, Hugh Sebag Montefiore de asemeni autor de carti istorice se trage dintr-un grup de evrei spanioli originari din regiunea Sepharad. Acestia au fost exilati din peninsula Iberica in secolul 15. S-au remarcat de-a lungul istoriei ca diplomati si bancheri in toata Europa. Persecutati de-a lungul timpului, inaintasii lui au avut parte de povesti de viata tragice. Unul dintre acestia a reusit sa ajunga in Italia unde si-a schimbat numele in Montefiore.

Montefiore a fost educat in Anglia unde bunicul sau s-a mutat in 1904. A lucrat ca bancher, jurnalist pe afaceri externe dar si ca corespondent de razboi in timpul caderii Uniunii Sovietice. Impreuna cu sotia sa, Santa Montefiore de asemeni o scriitoare cunoscuta in Marea Britanie, sunt prieteni apropiati ai printului Charles si ai Camilei Parker.

Din punct de vedere literar, Montefiore a scris o multime de carti pe teme istorice premiate si recunoscute in lume. Multe din cartile sale sunt in proces de ecranizare.

Sasenka – ce s-a intamplat cu ea?

Povestea Sasenkai incepe in 1916 in Sankt Peterburg, pe cand aceasta era o domnisoara inscrisa intr-un pension pentru fete cu o conditie sociala buna. Fiica unui negustor evreu bogat, Sasenka are tot ce-si poate dori o fata la varsta ei. Mai putin o mama preocupata de problemele ei. Din pacate aceasta alege compania opiului si a invatatusilor vrajitoresti ale lui Rasputin.

Tanara si dornica de schimbare, Sasenka cade in schimb sub influenta unchiului ei Mendel si devine o puternica admiratoare a bolsevicilor.

Cartea incepe prin a ne descrie momentul cand Sasenka este asteptata de politia tarista la scoala pentru a fi inchisa si interogata referitor la legaturile pe care le are cu bolsevicii. Dupa ce este eliberata, Sasenka devine agent dublu pentru bolsevici la insistentele unchiului Mendel. In timpul revolutiei, familia ei isi pierde averea si asta o face sa creada si mai mult in egalitatea comunista.

Trec anii, Sasenka se casatoreste si are doi copii. Este o bolsevica adevarata si crede cu tarie in doctrina stalinista.  Cu toate acestea, ca sotia unui editor de revista pentru femei nu ii lipseste absolut nimic. Face prin intermediul sotului parte din elita ruseasca a vremii. Are o casa superba si oarecum se bucura de aceleasi comoditati ca si pe vremea tarista. Unde mai pui ca, uneori se bucura de insasi vizita lui Stalin.

„E nebun, gandi ea, cand el reincepu sa o dezmierde. Am fost vreme de douazeci de ani cea mai rationala femeie bolsevica din Moscova si acum mi-a luat  mintile nimuricul asta!”

Dar Sasenka comite pacatul de a se indragosti si de a-si insela sotul. De aici, viata ei se schimba radical. Impreuna cu sotul ei este arestata. Este interogata si urma ei se pierde in inchisoarea de la Lubvanka.

Cartea ne duce apoi in 1994 in Londra. Aici, istorica Katinka Vinsky este angajata de un mare bogatas rus pentru a cerceta istoria familiei. Cum se leaga cele doua povesti trebuie sa aflati voi.

Ca de obicei cartile de la editura Trei nu ma dezamagesc. Multumesc librariei online libris.ro pentru ca mi-a oferit posibilitatea sa savurez o asa poveste deosebita. Probabil ati observat ca in ultima perioada am inceput sa va prezint carti cu povesti rusesti. Am intrat in perioada ruseasca dar ma intorc curand in zona nordica cu o noua recenzie.

Poate te intereseaza si:

Calaretul de arama

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sari la bara de unelte