Bucuresti: Muzeul National Militar

Muzeul National Militar din Bucuresti este un obiectiv turistic de exceptie pe care vi-l recomand. Noi am vizitat capitala in iarna. V-am mai povestit in articolele precedente si despre alte obiective turistice pe care vi le recomand in Bucuresti. V-am povestit despre Muzeul National de Geologie care a fost o surpriza cu adevarat placuta. Mai multe despre el aflati din articolul dedicat. Tot atunci am vizitat si Muzeul National al Pompierilor. Este un obiectiv turistic cu adevarat inedit despre care aflati mai multe sin articol. Si pentru ca nu totul intr-o excursie este doar despre vizitat mai avem nevoie si de putina relaxare. Noi ne-am relaxat cu aceasta ocazie la Therme despre care de asemeni v-am pregatit un articol.

Revenind insa la muzeele din Bucuresti. De departe, cel mai impresionant muzeu pe care l-am vizitat in capitala este Muzeul National Militar. Despre el vreau sa va povestesc in acest articol. Nu de alta dar se apropie vacanta si e rost de vizitat cu pustii. In plus sunt multe scoli care in perioada aceasta desfasoara programul „scoala altfel”. Acum cand scriu acest articol, pustii mei se bucura impreuna cu colegii lor de o piesa la Teatrul Municipal din Focsani.

Muzeul National Militar – istorie si organizare

Acest muzeu a fost infiintat in 1923 prin decretul regal al regelui Ferdinand. De atunci si pana in prezent, muzeul s-a bucurat mereu de atentia familiei regale. Aceasta, a facut numeroase donatii menite sa sprijine muzeul. Sunt si alte personalitati care acordat atentie acestui muzeu. Dintre acestea ii putem enumera pe: Radu Rosseti, Vasile Parvan, Nicolae Iorga, etc.

Primul interes acordat organizarii unei posibile expozitii l-a avut Alexandru Ioan Cuza. Acesta a decis ca obiectele scoase din uzul armatei sa fie depozitate la Arsenalul Armatei. Din 1893 si pana in 1923 cand a fost efectiv infiintat, timp de 30 de ani s-a incercat creearea lui. Initial a fost doar o sectiune in cadrul Muzeului National de Istorie.

Nici dupa infiintare nu putem spune ca i-a mers foarte bine. A trecut prin incendii, seisme si prin razboi ceea ce a dus la suspendarea activitatii timp de 20 de ani.

De la redeschiderea din 1957, muzeul a trecut prin diverse transformari atat ca denumire cat si ca locatie. In actualul sediu, muzeul se afla din 1985.

Acesta adaposteste peste 300.000 de obiecte si documente, valorificate atat in expozitii temporare cat si permanente. Exponatele sale sunt prezentate atat in muzeu cat si in filialele acestuia, precum si in evenimentele culturale din tara dar si de peste hotare.

Muzeul are colectii depozitate atat in cladirea principala cat si in cladirile anexe din curte.

In cladirea principala, putem descoperi istoria militara a poporului roman din anticihitate, de pe vreme a dacilor si pana in prezent. In subsol de exemplu se gaseste o expozitie de istorie straveche. Aceasta contine diverse obiecte arheologice descoperite pe teritoriul Romaniei si care apartin epocii pietrei, bronzului, etc.

Curtea este plina cu diverse masinarii de razboi folosite de-a lungul timpului. Aici vorbesc despre avioane, tunuri, masini, etc.

Tot in curte gasim si o cladire in care sunt adapostite diverse colectii de uniforme militare utilizate pe teritoriul tarii noastre din antichitate si pana in prezent.

O alta cladire este dedicata armelor. Aici veti descoperi o multime de pusti, pistoale, cutite, sabii, baionete. Am ramas impresionata sa descopar inclusiv arme ale lui Nicolae Ceausescu.

Mai este o cladire in care sunt depozitate trenul regal, diverse calesti ale familiei regale, autoturismul familiei regale si inclusiv sania regelui Mihai.

Ultima cladire adaposteste avioane si diverse aparate de zbor utilizate sau create pe teritoriul tarii noastre. O supriza a fost capsula navei spatiale Soiuz 40, unicat in Romania.

In plus exista si o biblioteca a Muzeului Militar unde se pot studia diverse carti si documte din aceasta arie de interes.

Muzeul National Militar – program, costuri si impresii personale

Mai ales daca ai baieti in familie, acest muzeu este un succes garantat. In primul rand trebuie sa-ti spun ca acest muzeu in sine daca vrei sa-l vizitezi cu interes iti ocupa o zi intreaga. Daca il vizitezi mai superficial tot pierzi cel putin 3 ore in cadrul lui. Asa ca indicat este sa-l vizitati cu copii mai marisori care au rabdare sa se plimbe si sa vizioneze obiectele adapostite aici.

Sotul meu este un mare pasionat al acestui domeniu asa ca dupa cum va imaginati noi am stat mai bine de o jumatate de zi in muzeu. Daca nu am fi avut pustii de 7 si 9 ani care la un moment dat s-au plictistit, sotul meu ar mai fi acordat cateva ore studiului documentelor si al diverselor exponate.

Pretul este usor mai ridicat decat al altor muzee pe care le-am vizitat dar sunt si muzeul este mare si ofera foarte multe.

Pret bilet adult: 40 lei

Pret bilet copii: 10 lei

(include vizitarea muzeului, vizitarea pavilionului A, vizitatea colectiilor si a parcului de tehnica militara)

Ca familie de 2 adulti si 2 copii, noi am achitat 100 de lei. Pretul este aferent lunii ianuarie 2019 cand noi am vizitat muzeul. Din pacate nici pe pagina de facebook si nici pe site, nu sunt actualizate preturile.

Programul de vizitare al muzeului este urmatorul:

Luni-Marti inchis

     Miercuri-Duminica 9.00-17.00 ( casa se inchide la ora 16.00)

      Programări vizite: 021 319 59 04 int.103

Adresă: Strada Mircea Vulcănescu nr. 125-127, sector 1, Bucuresti

Se poate ajunge cu urmatoarele mijloace de transport in comun:

metroul (staţiile Gara de Nord sau Eroilor)

mijloace RATB:
autobuze – 122, 126, 168, 226, 268, 368 (str.Berzei)

troleibuze – 62, 85, 93, 96 (str.Mircea Vulcănescu)

Un lucru foarte important este si faptul ca gasesti o baie atat in corpul central cat si in aripa in care se afla armele si costumele militare.

Ce nu mi-a placut in schimb la Muzeul National Militar este faptul ca pliantele sunt contra cost. De regula in toate muzeele pe care le-am vizitat pliantele se dau gratuit in ideea in care vizitatorul poate afla mai multe informatii dar si recomanda cu ajutorul lor obiectivul altor persoane posibil interesate.

2 comentarii publicate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.