Serial: Povestea Slujitoarei

Povestea slujitoarei este cel mai nou serial care mi-a captata atentia pe platforma HBO Go. Este o productie 2017 cu 3 sezoane deja disponibile. Serialul este realizat dupa cartea scrisa de autoarea canadiana Margaret Atwood in 1985. Despre sezonul 4 inca nu se stie nimic. Dat fiind insa succesul de care acest serial se bucura e foarte posibil ca anul viitor in 2020 sa ne bucuram de sezonul 4 al seriei.

Anul acesta in septembrie se pare ca va aparea si continuarea cartii scrisa tot de Margaret Atwood. La 34 de ani de la aparitia primei carti, va fi publicat volumul „The Testaments”. Acest volum va avea actiunea plasata la 15 ani de la actiunea plasata in primul roman. Va avea ca sursa de inspiratie, lumea zilelor noastre continuand de asemeni povestile ramase neterminate din primul volum.

Povestea Slujitoarei – uter sau femeie?

Este povestea unei femei obligate de sistem sa devina concubina oficiala a unui barbat si mama surogat pentru sotia acestuia. Offred este o femeie care isi pierde identitatea odata cu libertatea. Fiind casatorita cu tatal copilului ei in urma divortului acestuia  de prima sotie, este considerata necuviincioasa si ca atare o femeie de care statul se poate folosi dupa bunul plac.

Are insa o calitate care o transforma insa intr-o femeie indispensabila si anume, este una din putinele femei care inca mai pot procreea. Din acest motiv este incredintata familiei Waterford, una din familiile privilegiate ale sistemului pentru a fi violata de Fred in perioada fertila, mecanic si repetat chiar sub ochii sotiei sale Serena, orbita de dorinta de a avea un copil.

Povestea Slujitoarei – impresii personale

Ce a gandit Margaret Atwood in 1985 este infiorator. Mai mult decat atat este incredibil de real si nu foarte departe de o posibila realitate viitoare. Acum probabil o sa imi atrag multe dezaprobari din partea feministelor. Dar o sa va spun parerea mea sincera. Nimic din ceea ce li se intampla femeilor in aceasta poveste terifianta nu s-ar fi putut intampla fara acordul si sprijinul lor.

Serena este o femeie puternica, orbita de dorinta de a deveni mama. Devine atat de obsedata de ideea de a avea un copil intr-o lume care se confrunta cu o reala problema in materie de procreatie incat realizeaza un tratat despre intoarcerea la valorile biblice, traditii si eliminarea tehnologiei pentru a creste natalitatea.

Problema este ca de tratatul ei se foloseste o secta religioasa pe nume „Fii lui Iacob” care pe baza lui transforma fostele State Unite ale Americii intr-un stat totalitar in care femeile nu mai au nici un drept si sunt biblic supuse barbatului.

Undeva prin primul sezon cand vedem franturi din formarea acestui stat totalitar, barbatii afirma ca nu pot realiza aceasta schimbare daca nu se pot baza pe sotii. Si se gaseste solutia. In transpunerea ad literam a povestirii biblice a Rahelei si a sclavei sale Bilha pe care i-a dat-o sotului sau pentru ca acesta sa faca cu ea copiii pe care nu-i putea face cu Rahela. Pentru ca vorba aceea, femeia are nevoia de simbolistica. Si in ochii ei un viol poate fi o simpla ceremonie.

Sotiile sunt atat de disperate de a avea copii incat nu-si pun problema ca sotii lor ar putea fi sterili. Ba mai mult, accepta ca acestia sa violeze aceste femei „productive” in patul si sub ochii lor.

Problema apare cand realizeaza treptat ca nici ele nu sunt departe de slujitoare. Da, poate au ceva mai multe privilegii dar sunt tot niste servitoare menite sa serveasca barbatul si sa i se supuna acestuia.

Nici una din aceste femei nu isi pune problema viitorului pana cand din aceste „relatii binecuvantate” incep sa se nasca fetite. Femeia se supune si indura multe. Este dispusa sa plece capul atunci cand este vorba de ea. Dar cat de supusa va fi femeia atunci cand in joc este viitorul copilului ei? Cu toate ca nu este copilul ei biologic, ce va fi dispusa Serena sa faca pentru copilul pe care il iubeste si il considera al ei?

Nu v-am vorbit despre Offred pentru ca fiind personajul principal al povestii noastre toata lumea o sa va povesteasca despre ea. Eu am ales, sa va vorbesc despre Serena. O femeie care fara sa realizeze a creat arma potrivita pentru intoarcerea la sclavie a femeilor. O femeie care creeaza premisele pentru o lume in care cuvantul si legea sunt doar ale barbatului cu bani si pozitie sociala, acesta putand sa le incalce dupa bunul plac.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Ginny&Georgia un soi de Fetele Gilmore cu aroma de Trinkets

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.