Cum amenajezi spatii de joaca cu fonduri europene nerambursabile?

Traim intr-o perioada cand foarte multe persoane isi indreapta atentia catre afaceri. Si asta, in mare parte pentru ca Uniunea Europeana ne sprijina in acest sens acordand fonduri europene nerambursabile. Sunt foarte multe si variate nisele de afaceri subventionate de Uniunea Europena, asa ca daca studiati cu atentie problema este foarte posibil sa gasiti afacerea potrivita pentru voi.

Fonduri europene – ce sunt si de cate feluri sunt?

Prin fonduri europene, intelegem instrumente de finantare nerambursabila alocate statelor membre ale Uniunii Europene. Alocarea acestor fonduri are ca scop reducerea decalajelor de dezvoltare economica si sociala dintre acestea. Acestea sunt gestionate in comun de Comisia Europeana si de fiecare stat membru in parte.

Tara noastra beneficiaza de Fonduri Europene Structurale si de Investitii cunoscute ca Fonduri ESI. Acestea sunt principala sursa de finantare pentru Programele Operationale al caror obiectiv principal este Implementarea Politicii de Coeziune economica si sociala la nivel national.

Fondurile Europene se impart in cinci categorii: Fondul European de Dezvoltare Generala, Fondul Social European, Fondul de Coeziune, Fondul Europen Agricol pentru dezvoltare rurala, Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime. Aceste tipuri de fonduri europene sunt disponibile printr-o multitudine de programe.

Fonduri Europene prin programul Start Up Nation 2020

Programul Start Up Nation este un program care incurajeaza si stimuleaza infiintarea si dezvoltarea de intreprinderi mici si mijlocii. Acesta are ca rol atat creea si imbunatatirea performantelor economice ale acestor intreprinderi cat si crearea de noi locuri de munca, insertia pe piata muncii a persoanelor defavorizate, a somerilor, a absolventilor si cresterea investitiilor in tehnologii noi inovative.

Acest program a fost initiat in 2017. Pana in momentul de fata s-au realizat trei editii (2017, 2018, 2019). Programul Start Up Nation 2020 va demara in primul semestru al anului 2020.

Cand a fost initiat in 2017 s-au depus 19.296 de proiecte, dintre acestea 3983 de proiecte au obtinut punctajul maxim de 100 de puncte. Punctajul minim cu care s-a obtinut finantare in 2018 a fost de 90 de puncte.

Valoarea de finantare a unui proiect Start Up Nation este de 200.000 de lei, aproximativ 42.000 de euro. Aceasta este suma maxima primita  in cadrul proiectului si care reprezinta o contributie de maximum 100% din valoarea proiectului.

De retinut este faptul ca desi proiectul poate fi subventionat in proportie de 100% exista totusi anumite cheltuieli care tin de realizarea proiectului si care din diverse motive pot fi fi neeligibile. In aceasta situatie, daca intreprinzatorul nu-si poate acoperi aceste cheltuieli din surse proprii exista posibilitatea blocarii intregului proiect.

Amenajari locuri de joaca prin programul Start Up Nation 2020

Astazi eu vreau sa vorbim despre o nisa de afaceri in mod special si anume, amenajarea de spatii de joaca. Este o zona de afaceri cu un potential crescut si care se bucura de o notorietate din ce in ce mai mare in tara noastra. Sa fim sinceri, ce parinte nu cheltuie bani pentru copilul sau? Afacerile care vizeaza aceasta zona a copilariei si aici ma refer atat la spatiu de joaca, after school, restaurant si hotel care ofera program si personal pentru copil sunt foarte cautate la momentul actual.

Sunt foarte multe persoane care isi doresc sa-si realizeze afacerea visurilor. Realitatea este insa ca pentru a putea sa ne atingem scopurile de foarte multe ori, avem nevoie de o consiliere adecvata.

Aici intervine Waterboyz. Aceasta este o companie recunoscuta la nivel national de o perioada indelungata. Este lider de piata in domeniul amenajarii si al furnizarii de locuri de joaca la nivel profesional. A coordonat de-a lungul timpului o multitudine de proiecte de afaceri din acest domeniu care s-au transformat in afaceri care functioneaza cu succes pe piata romaneasa, cu adeavarat profitabile astazi. Una dintre aceste afaceri este si High Jump din Brasov pe care am avut si noi ocazia sa o vizitam pentru o aniversare in familie.

Pentru editia Start Up Nation 2020, Waterboyz ofera consultanta la cerere. Aici avem in vedere atat documentatia cat si echipamentele de joaca marca Waterboyz. De retinut este faptul ca aceasta companie accepta plata la termen ceea ce scuteste clientul de costuri bancare.

Programele pentru accesarea de fonduri europene pentru acest gen de proiecte sunt: P.O.R. 2.2, P.O.C. 2014-2020 decizie actualizata din 2018.

Conditii pentru accesarea programului Start Up Nation 2020

Pentru accesarea programului Start Up Nation 2020 sunt anumite conditii pe care firmele solicitante trebuie sa le indeplineasca si pe care vi le voi prezenta in continuare pe cele mai importante.

Firmele trebuie sa fie SRL-D, SRL sau cooperatii. Acestea trebuie sa fie infiintate dupa data la care a intrat in vigoare OUG 10/30.01.2017. Firmele nu trebuie sa aiba datorii la bugetul general consolidat dar nici la bugetele locale. Trebuie sa detina un cod CAEN autorizat in momentul depunerii primei cereri de tragere. Trebuie sa creeze minim un loc de munca si sa il mentina pe o perioada de minim  ani de la implementarea proiectului.

De asemeni trebuie avut in vedere faptul ca actionarul sau actionarii nu trebuie sa fi avut calitatea de actionar sau asociat intr-un alt IMM care a beneficiat in anul trecut de un astfel de proiect sau urmeaza sa beneficieze de el pana la deschiderea sesiunii de inscriere actuale.

Inscrierea in acest program se realizeaza online. Perioada de inscriere dureaza 30 de zile.

Primul criteriu care conteaza in evaluarea firmei este domeniul de activitate ala acesteia. Sunt avantajate firmele care desfasoara activitati de productie. Acestea beneficiaza de 40 de puncte de la inceput. Urmatoarele domenii de activitate prefarate sunt dupa punctaj: industriile creative care obtin 35 de puncte initiale, serviciile cu 30 de puncte si comertul cu 25 de puncte.

Urmatorul criteriu este reprezentat de numarul de salariati pe care firma se obliga sa il pastreze dupa terminarea perioadei de implimentare a programului. Daca firma se obliga sa mentina doar un singur angajat conform conditiile de inscriere in program proiectul va fi eligibil dar acesta nu va primi nici un punct lucru care nu il va ajuta efectiv in realizarea proiectului. Daca insa, firma se obliga sa mentina minim 2 angajati dupa termianrea perioadei de implementare a proiectului, aceasta va primi 20 de puncte. In plus, daca acesti angajati sunt din categoria persoanelor defavorizate, tineri absolventi sau someri aceasta va beneficia de 25 de puncte.

Important este si modul cum se decide cheltuirea banilor din proiect. Astfel, daca firma decide sa cheltuiasca cel putin 50% din banii primiti pentru finantare pentru achizitia de echipamente tehnologice sau software, aceasta beneficiaza de 10 puncte. Proiectul va primi inca 5 puncte daca echipamentele tehnologice sau software achizitionate sunt de ultima generatie, adica nu au un an de fabricatie mai vechi de 3 ani.

In cazul in care mai multe firme au un punctaj egal, se iau in calcul urmatoarele aspecte: numarul de locuri de munca create; numarul de locuri de munca ocupate de catre persoane defavorizate, someri sau absolventi dupa 2012; achizitia de echipamente tehnologice; domeniul de activitate; data si ora inscrierii in program.

Va tenteaza sa va deschideti o afacere in acest domeniu?

18 comentarii publicate

  1. Asta cu locurile de joaca pentru copii mi se pare o afacere foarte rentabila, cu sanse mari de reusita. Iar cu varianta accesarii de fonduri europene ar iesi minunat, totul e sa se stie exact ce si cum se vrea.

  2. mi se pare o idee buna!! daca tot putem folosi fondurile europene, putem face proiecte faine si de care ne putem bucura dupa finalizare.

  3. Da,m.ar tenta. Si in orasul nostru sigur o sa aiba succes o afacere ca aceasta,la standarde europene. Copiii sunt centrul universului nostru si tot timpul vom cheltui bani pt ei.

  4. Ce nu înțeleg eu este următorul lucru: exista și o suma minima pe care tu, ca și viitor antreprenor, trebuie sa o deții? Sau poți porni cu zero fonduri proprii și 100% cu finanțare? Mulțumesc.

    • Teoretic asa cum am scris si in articol, antreprenorul vine cu o contributie de zero fonduri si poate primi 100% finantare, insa exista posibilitatea ca anumite cheltuieli sa nu fie considerate eligibile de ei si atunci esti nevoit sa le achiti personal pentru ca programul sa mearga in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.