Serial: Flacarile destinului

Flacarile destinului este un serial francez lansat la sfarsitul anului trecut. Serialul pe numele lui original Le Bazar de la Charite este un serial original Netflix. Aflat la primul sezon, serialul este cotat de IMDb cu 7.6 din 10. Sezonul contine 8 episoade cu o durata aproximativa de 48 de minute fiecare. Este un serial din categoria drama istorica.

Flacarile destinului – ce s-a intamplat in 1897?

Serialul se tese in jurul unui eveniment real din Franta anului 1897. Le Bazar de la Charite a fost un eveniment de caritate pe care aristocratia franceza cu origini religioase catolice il organiza in Franta incepand cu anul 1885. A ramas in istorie pentru teribilul incendiu din 1897 cand au decedat 126 de persoane, in majoritate femei din aristocratia vremii. Cea mai cunoscuta dintre acestea a fost Ducesa de Alencon, sora imparatesei austriace Sisi. In plus au rezultat si 200 de persoane ranite.

Evenimentul se desfasura anual intr-o varietate de locatii. In 1897 evenimentul a fost organizat intr-o constructie din lemn, carton si tesaturi. Iesirile nu erau marcate corespunzator, fiind si acesta un motiv in plus pentru haosul si dezastrul care s-a creat.

Incediul se pare ca a izbucnit de la echipamentul de proiectare al noului cinematograf din incinta locatiei aflate in districtul 8 in Paris. Pe locul respectiv s-a construit capela Notre Dame de la Consolation. Este dedicata memoriei victimelor din incendiu. Astazi este folosita de membrii comunitatii catolice italiene din Paris.

Tragicul eveniment a inspirat din plin cinematografia de-a lungul timpului. In 1947 apare drama istorica The Scarlet Bazaar, film francez. Sophie – Sissis kleine Schwester o drama germana de 3 ore din 2001. Mai apoi in 2009 apare drama franceza La maîtresse du président.

Flacarile destinului – poveste si distributie

Pornind de la evenimentul real din punct de vedere istoric si anume incendiul de la Le Bazar de la Charite, serialul de prezinta viata a trei supravietuitoare. Trei femei remarcabile, o camerista si doua aristocrate ne prezinta viata lor de dupa incendiu si cum acesta le-a schimbat vietile.

Cum va spuneam si in alte articole, cinematografia franceza aduce un suflu proaspat in materie de filme. Desi franceza nu a fost una dintre limbile mele preferate in scoala, recunosc ca urmaresc cu mare placere filmele franceze.

Adrienne de Lenverpré este sotia unuia dintre barbatii importanti ai politicii vremii. Aceasta este intepretata de actrita Audrey de Fleurot. Din 2005 joaca in serialul politist Spiral care a ajuns deja la al 8-lea sezon. Din 2012 a fost preluat si de Netflix si difuzat in America de Nord. Asta ne face sa speram ca pe viitor poate va fi disponibil si in grila Netflix din Romania. De asemeni poate fi urmarita si in serialul dramatic Un village francaise, cu 7 sezoane filmat intre 2009 si 2017.

Adrienne de Lenverpre este matusa lui Alice de Jeansin. Aceasta este interpretata de actrita Camille Lou. In film Alice de Jeansin este fiica celui care implementeaza proiectul cinematografului La Bazare de la Charite.

Rose Rivière este camerista lui Alice de Jeansin. Este interpretata de Julie de Bona. Aceasta nu este o actrita foarte cunoscuta, dar are la activ cateva filme.

Flacarile destinului – impresii personale

Filmul este o placere vizuala in primul rand pentru decoruri si pentru costume. Prestatia actoriceasca este buna si cum va spuneam este proaspata. Probabil si pentru faptul ca nu pot asocia actorii cu alte personaje dar imi place atat ideea filmului cat si felul cum acestia se achita de obligatia actoriceasca. Scena incendiului este cu adevarat tulburatoare si incredibil de realista. M-a dus cu gandul oarecum la propria noastra tragedie nationala, incendiul de la Colectiv.

Pentru ca este un serial potrivit +13 ani, am apreciat faptul ca nu intalnim scene de sex, acestea sunt oarecum subantelese din anumite cadre. Cu toate acestea, nuditatea nu este absenta. Pentru ca asa cum ne-au invatat francezii, nuditatea nu este decadenta ci ceea ce alegi sa promovezi cu ajutorul ei.

Este interesant sa vezi situatia femeii  in acea perioada intr-o tara care se vroia mult mai liberala ca gandire decat multe alte tari din lume, dar totusi o societate a barbatilor. Intalnim primele notiuni de emancipare ale femeii si primele idei revolutionare. Substratul feminist se observa si din natura personajelor masculine care in majoritate sunt ori slabe si fara personalitate ori plini de josnicie.

Daca va urma un nou sezon si eu sper sa urmeze, cu atat mai mult cu cat finalul pregateste terenul pentru un posibil sezon doi, acesta va continua pe un fir in intregime fictional.

Pana atunci insa va urez vizionare placuta si va astept cu impresii in comentarii.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. O fata in amurg - o poveste de dragoste cu tragedie si mister

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.