Film: Ucenicul lui Avicenna

Ucenicul lui Avicenna este un film aparut in 2013. Se incadreaza in categoria drama istorica. Filmul are o durata de 2 ore si 35 de minute si este cotat de IMDb cu o nota de 7.2 din 10.

Este realizat dupa romanul cu acelasi nume scris de autorul american Noah Gordon in 1986. Cartea face parte dintr-o trilogie. Urmatoarele carti din trilogia familiei Cole au fost publicate in 1992 (Saman) si in 1995 (Matters of choise). Primele doua carti ale trilogiei sunt disponibile si in limba romana. Acestea sunt Doctorul si Saman. Se gaseste si a 3 cartea pe piata literara din tara noatra doar ca este in engleza. De asemeni, sunt disponibile in Romania si alte carti scrise de Noah Goldon, atat in limba romana cat si in limba engleza.

In 1999, vanzatorii de carte din Spania au votat Ucenicul lui Avicenna fiind una din primele 10 cele mai indragite carti ale tuturor timpurilor.

Ucenicul lui Avicenna – poveste

Povestea filmului urmareste viata unui baietel englez de religie crestina din secolul 11 a carui mama moare din cauza apendicitei. Acesta face un juramant de a descoperi cum se trateaza aceasta afectiune considerata pe atunci, extrem de misterioasa.

Initial, Robert Cole se alatura unui barbier ca ajutor in activitatea sa. Desi nu aveau studii medicale, barbierii aveau la vremea respectiva notiuni de baza cat sa-i ajute sa efectueze proceduri medicale limitate si brute. Aici ma refer la extractii dentare, amputari de membre, curatari de rani. Dar oare asta-i tot ce poate face medicina pentru om? Asta se intreba si micul Cole. Dorinta lui de a descoperi cum poate medicina sa ajute omul il face sa nu se limiteze doar la activitatea de barbier.

Filmul ne duce pe urmele tanarului traversand lumea pentru a ajunge in Persia si a studia alaturi de un maestru evreu specializat in medicina, Ibn Sina pentru a deveni medic. Filmul ne prezinta pericolele pe care le intampina Rob Cole de-a lungul calatoriei sale spre cunoastere.

De asemeni, vedem si razboiul ce se duce intre credinta reprezentata de cultele religioase si stiinta reprezentata de filozofi, medici si oameni de stiinta.

Ucenicul lui Avicenna – distributie

Robert Cole este interpretat de actorul englez Tom Payne. Pe acesta l-ati mai vazut in productii precum The Walking Dead. Fratele sau mai mic, Will Payne este de asemeni actor.

In rolul lui Ibn Sina, maestrul evreu al carui invatacel Robert Cole isi doreste sa ajunga a fost ales actorul Ben Kingsley. Acesta are descendenta indiana pe partea tatalui si engleza din partea mamei. A atins succesul cinematografic la nivel international in anul 1982 cu productia Gandhi. Acest rol i-a adus numeroase premii cum ar fi: Globul de Aur, Premiul Bafta, Premiul Academiei si altele. Un alt film de succes in care a jucat este si Lista lui Schindler in 1993. Nu ai cum sa nu fi auzit de acest film. Este practic un clasic al cinematografiei.

Pentru ca orice film are nevoie si de o prezenta feminina, rolul Rebeccai i-a fost atribuit actritei britanice Emma Rigby. Este cunoscuta pentru rolul interpretat in continuarea seriei Once upon a time si anume Once Upon a Time in Wonderland.

Ucenicul lui Avicenna – cine a fost Ibn Sina?

Ibn Sina este unul dintre cei mai mari filozofi si oameni de stiinta de origine islamica. A trait intre ani 980 si 1037. El este cunoscut lumii mai mult cu denumirea de Avicenna. A colectionat peste 100 de carti despre stiinte in vremea lui si a fost denumit Printul Stiintei. Ultima perioada a vietii si-a petrecut-o in Hamadan unde a scris Canonul Medicinei, una dintre cele mai faimoase carti de medicina din istoria lumii.

Ucenicul lui Avicenna – impresii personale

Daca ai citit cartea lui Noah Gordon ai sa realizezi ca un simplu film nu este suficient pentru a prezenta intreaga poveste creata de acesta. Probabil ar fi fost necesara o mini serie ca intreaga poveste sa fie prezentata la adevarata valoare.

Daca insa nu ai citit cartea, filmul va fi cu adevarat impresionant. Desi are o intindere de peste 2 ore, este un film care se urmareste usor. Costumele si decorul de epoca foarte bine realizate contribuie la farmecul filmului. Nu este genul de film care sa te plictiseasca. De la inceput si pana la sfarsit ai parte atat de o poveste interesanta cat si de actiune. Ca realizare cinematografica, personal m-a dus cu gandul la Lawrence al Arabiei. Este un film pitoresc care iti incanta ochiul. De asemeni, coloana sonora este foarte placuta.

Sa ne intelegem, filmul este pura fictiune. Daca sunteti in cautarea unui film care sa respecte reperele istorice, acesta nu este unul dintre ele. Nu este un film cu valoare istorica. Prezentarea orasului Isfahan de exemplu este mult diferita fata de realitate. Probabil cel mai consistent aspect al fictiunii este acela ca Ibn Sina nu a realizat autopsii. Istoria ne arata ca de fapt acesta tocmai prin asta s-a remarcat, furand cadavre pentru a le autopsia pe timpul noptii. Este si motivul pentru care nu a fost foarte indragit la vremea sa.

Desi majoritatea actorilor sunt necunoscuti publicului larg, prestatia actoriceasca este una foarte ridicata. Asa ca din punctul meu de vedere se merita sa-l urmariti. Personal am fost placut surprinsa de acest film si imi pare rau ca nu l-am descoperit mai devreme.

Voi ati vazut acest film? Cum vi s-a parut?

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Parodontoza de la tratamente antice la tratamente moderne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.