Serial Madam C.J. Walker: Milionara prin forte proprii

Madam C.J. Walker: Milionara prin forte proprii este un mini serie lansata in martie 2020. Acesta contine 4 episoade cu o intindere de aproximativ 45-50 minute fiecare. Este cotat de IMDb cu o nota de 7.6 din 10. Este inspirat de povestea reala de viata a lui C.J. Walker o spalatoreasa afro-americana care reuseste sa construiasca un imperiu in domeniul afacerilor cu un lant de saloane de coafura. Aceasta devine prima femeie milionara prin forte proprii.

Cine au fost C.J. Walker si Annie Malone?

Pe numele ei adevarat Sarah Breedlove a trait intre 1867 si 1919. A fost o femeie de afaceri americana care s-a remarcat prin multele actiuni filantropice pe care le-a realizat in cursul vietii. A fost prima femeie care a reusit sa devina milionara prin forte proprii din istoria Americii.

A dobandit succesul in afaceri lansand, dezvoltand si comercializand o serie de game de produse cosmetice si pentru ingrijirea parului, destinte femeilor de culoare. S-a nascut intr-o familie de sclavi din Lousiana. Este primul membru al familiei sale care isi castiga libertatea odata cu intrarea in vigoare a ProclImamatiei de emancipare. Aceasta proclamatie este formata din doua decrete date de Presedintele Abraham Lincoln in 1862 si 1863.

A ramas orfana si la 14 ani este obligata sa se marite pentru a scapa de abuzurile cumnatului ei, in grija caruia se afla la momentul respectiv. Dupa ce sotul ei moare, se muta in Saint Louis alaturi de fratii ei care lucrau ca barbieri. Acolo lucreaza o vreme ca spalatoreasa pentru a-si castiga traiul si a-si creste fetita. Lipsa apei curente este resimtita de o mare parte a populatiei de culoare care se confrunta cu probleme legate de podoaba capilara printre care si Sarah Breedlove. Incepe sa lucreze ca agent de vanzari pentru o afacerista numita Annie Minerva Turnbo Malone de asemeni nascuta intr-o familie de sclavi.

Cu studii in chimie Annie isi creaza o serie de produse pentru par pe care le vinde din casa in casa. Dupa o divergenta Sarah hotaraste sa-si creeze propria afacere. Astfel aceasta creeaza o serie de produse de ingrijire a parului. Ajunge apoi sa-si infiinteze propria firma denumita Madam C.J. Walker Manufacturing Company. Compania a functionat pana in 1981.

Annie in schimb isi inregistreaza marca de produse Poro pentru a descuraja imitatiile. In 1918, Annie Malone infiinteaza Colegiul Poro care este o scoala si un centru de cosmetica. Acest colegiu a ajutat la crearea a 75.000 de locuri de munca pentru femei in America de Nord si de Sud, Africa si Filipine. Ca si Sarah, Annie a ramas in istorie pentru multitudinea de acte filantropice pe care le-a realizat. Afacerea ei a functionat pana in 1927 cand a divortat si sotul ei a capatat o parte din avere.

In St. Louis inca se organizeaza anual parada Annie Malone in sprijinul organizatiile de caritate pentru copii.

Imaginea lui C.J. Walker apare pe un timbru emis de Serviciul Postal American in 1998.

Madam C.J. Walker: Milionara prin forte proprii – poveste si distributie

Seria urmareste dezvoltarea afacerii lui C.J. Walker. De asemeni, ne este prezentata si rivalitatea dintre aceasta si Addie Munroe cea care in realitate a fost Annie Malone.

Rolul lui C. J Walker ii este atribuit actritei americane Octavia Spenser. Aceasta a jucat in multe filme si seriale de succes de-a lungul timpului cum sunt: City of Angels (2000); Chicago Hope (1994); X-Files (1993); Roswell (1999). Este multiplu premiata in cinematografie de-a lungul timpului. Printre premiile castigate se afla si Oscarul.

Addie Munroe este interpretata de actrita Carmen Elizabeth Ejogo. Aceasta se bucura de asemeni de o cariera bogata in cinemarografie.

Madam C.J. Walker: Milionara prin forte proprii – impresii personale

In primul rand vreau sa va spun ca aceasta mini serie este perfecta de urmarit in familie. Se adreseaza persoanelor cu varste peste 13 ani asa ca o puteti urmari impreuna cu copiii vostri. Pe de alta parte, doar numele actritei principale, Octavia Spenser este suficient pentru a trezi curiozitatea. Multiplu premiata si castigatoare de Oscar, nu ai cum sa nu o urmaresti cu mare placere.

Daca treci peste faptul ca nu respecta chiar realitatea si ca de fapt prima milionara a fost  Annie Malone, adica cea care in film este Andie Munroe interpretarea este faina si filmul placut. Divergentele dintre cele doua femei sunt prezentate si in film dar mi se pare ca abordarea este usor partinitoare pentru ca se incearca a se scoate in evidenta cat de mult au fost chinuiti negrii de-a lungul timpului. Asta transformand-o pe Andie Munroe intr-un personaj infumurat mandra de parul ei de mulatra pe care orice negresa si l-ar dori. Filmul ne arata ca Madam C.J. ii fura in exprimare libera, oarecum cremele lui Andie Munroe si se inspira din ele pentru a-si crea propria linie de produse pentru par e drept. Dar o face intr-o maniera care te face sa crezi ca actiunea lui Madam C.J. Walker este cumva indreptatita.

Este un film bun sa ne intelegem, dar este genul de film care mi se pare ca pune accent oarecum pe luptele din cadrul comunitatii de negri. Se scoate in evidenta faptul ca cei care au o nuanta a pielii mai deschisa au mai mult succes in viata pe cand daca au o nuanta mai inchisa a pielii inseamna ca este neatragator si mai putin frumos.

In acelasi timp, mi se pare ca C.J. Walker este prezentata ca o femeie nesigura determinata sa demonstreze lumii dar si rivalei sale Andie Munroe ca nu culoarea pielii sau genul este cea care iti garanteaza succesul in viata. Mi se pare ca filmul se axeaza prea mult pe nesiguranta lui C. J. Walker si prea putin pe spiritul ei intreprinzator si priceperea in afaceri. De asemeni, C.J. Walker ne este prezentata ca o femeie care il pune in umbra pe dl. Walker si care nu-l lasa pe acesta sa se exprime sau sa-si expuna parerea vizavi de afacere, pentru ca este afacerea ei.

Deci ca idee, trebuie sa retineti ca in aceasta situatie, inspirat de fapt inseamna doar vag inspirat din realitate. Daca nu cunoasteti insa povestea reala, mini seria o sa va prinda, precum si reivalitatea celor doua femei.

Va urez vizionare placuta si va astept cu impresii in comentarii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.