Povestea norocoasei Ruth – Ruth Behar

Povestea norocoasei Ruth este scrisa de autoarea Ruth Behar si are un iz autobiografic fiind inspirata din intamplari petrecute in copilaria acesteia. Cartea a aparut in 2017. In tara noastra, a fost publicata in 2019 la editura Corint Junior. Face parte din colectie Smart Age. Este o carte care se adreseaza copiilor cu varste de peste 10 ani.

Despre autoare pot sa va spun ca este de origine cubaneza. Activeaza atat in domeniul literar cat si in domeniul antropologiei. Studiile in antropologie le-a absolvit la universitatea Princeton. In ceea ce priveste literatura a realizat atat studii academice cat si poezii, memorii, opere de fictiune. Are descendenta turceasca, rusa si poloneza. Activitatesea ei antropologica se bazeaza cu precadere pe studiul problemelor legate de femei si feminism.

Ruth Behar avea 4 ani atunci cand a imigrat impreuna cu familia sa in America din Cuba lui Fidel Castro. Asa ca reuseste sa capteze cu succes in cartea sa intreaga experienta a integrarii copiilor imigranti in tarile adoptive. Cu aceasta carte, autoarea a castigat premiul Pura Belpre Award in 2018. Acest premiu se acorda autorilor de origine latino care reusesc sa prezinte cat mai real cultura latino in literatura pentru copii si tineret.

Povestea norocoasei Ruth – copilarie imobilizata la pat

Povestea noastra este amplasata in 1960 cand micuta Ruth Mizrahi se muta din Cuba in New York impreuna cu familia ei. In urma unui accident de masina, Ruth are corpul in ghips de la piept pana inr varful degetelor de la picioare. Astfel petrece un an stand in pat in camera ei colectionand povestile celor care o viziteaza. Desi realizeaza faptul ca este o norocoasa a sortii, supravietuind accidentului, Ruth este de asemeni zguduita sufleteste de intreaga schimbare a vietii ei.

Asa ca zi cu zi, Ruth se hraneste cu povesti. Povestile pe care i le impartasesc bunicii ei. Povestile spuse de prietenii ei imigranti, Danielle din Belgia si Ramu din India. Povestile impartasite de profesoara ei Joy si cele ale carismaticului vecin Chicho, un artist mexican de la care afla detalii despre Frida Kahlo. N-o sa-ti spun cine este Frida Kahlo dar te invit sa citesti cartea pentru a afla informatii despre ea. Ce pot sa-ti spun este ca aceasta este o persoana reala.

De asemeni, Ruth se roaga zilnic lui Dumnezeu cerand vindecare, indrumare si iertare. Isi petrece timpul si scriind scrisori dar te las pe tine sa afli cui.

Ce pot sa-ti spun este ca este o carte multiculturala despre autodescoperire, despre puterea de adaptare la nou, despre trairi sufletesti. Nu este o carte de actiune, mare parte din poveste petrecandu-se in dormitorul lui Ruth. Este insa o carte profunda din care avem cu totii ceva de invatat fie ca suntem copii sau adulti.

Cartea am primit-o in cadrul evenimentului Danube Bloggers Meet de la editua Corint Junior. Va astept cu impresii in comentarii.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Bloggeri care au călătorit prin cărțile noastre – Corint Junior

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.