Serial: Occupied

Occupied in titlu original Okkupert este un thriller politic norvegian bazat pe un scenariu original creat in colaborare cu autorul de succes Jo Nesbo. Serialul a debutat in 2015 si se bucura deja de 3 sezoane pana in prezent. Este cotat cu o nota de 7.7 din 10 pe IMDb. Face parte din grila Netflix Romania unde pana in momentul de fata este disponibil doar primul sezon. Sezoanele au aparut cu o frecventa de 2 ani respectiv in 2015, 2017 si 2020. Primul sezon contine 10 episoade, al doilea sezon 8 episoade si cel de-al treilea 6 episoade. Din pacate zvonurile de la inceputul anului 2020 dau ca sezon final sezonul al treilea al seriei, cu toate ca finalul este unul deschis care permite si chiar cere o continuare.

Occupied – fictiune sau profetii despre viitor?

Serialul ni-l aduce in prim plan pe primul ministru norvegian Jesper Berg intr-un viitor nu foarte indepartat care refuza sa mai alimenteze Uniunea Europeana cu productia nationala de petrol si gaze in urma unei catastrofe ecologice. Acesta se lupta sa dezvolte o solutie de energie alternativa care sa nu polueze si sa nu depinda de resursele naturale si asa pe cale de disparitie. Se loveste insa de refuzul statelor membre ale U.E. care nu accepta ideea acestuia de a nu mai folosi petrolul si gazele si nici nu agreeaza solutia energiei alternative. Astfel U.E. permite Rusiei sa ocupe Norvegia pentru o perioada cat sa se reglementeze volumul de livrare al gazelor si al petrolului. Se vor tine insa rusii de cuvant si vor parasi Norvegia la data stabilita? Daca v-am trezit interesul va las pe voi sa aflati mai multe urmarind serialul.

Rolul primului ministru Jesper Berg a fost atribuit actorului Henrik Mestad. Acesta a mai jucat in drama Sons din 2006 cotata de IMDb cu 7.1 din 10. De asemeni este cunoscut pentru serialul de comedie Helt Perfeckt din 2011 care se bucura de 11 sezoane pana in prezent si o cota IMDb de 7.4 din 10. Un al serial de succes in care joaca este Norseman (Vikingane) din 2017 care are 3 sezoane pana in prezent si o cota IMDb de 7.8 din 10.

Reprezentanta Rusiei in Norvegia, Irina Sidorova este interpretata de actrita Ingeborga Dapkunaite. Aceasta s-a remarcat in cinematografie jucand in filme renumite si de colectie precum: 7 ani in Tibet si Misiune Imposibila.

Occupied – impresii personale

Mi se pare un serial care dezbate teme politice de actualitate in lumea moderna pe care o traim. Discutiile despre resursele energetice care sunt pe terminate se poarta in spatiul public si politic de cativa zeci de ani, fara o solutie evidenta. Serialul aduce in discutie teme  precum inclazirea globala, izolarea politica si presiunea solicitarilor de alimentare cu petrol si gaze. Ceea ce il transforma intr-un serial foarte bine ancorat in realitatea zilelor noastre.

Si da, este fictiune dar daca stai sa te gandesti la ideile pe care le prezinta, fara doar si poate iti confera o tema de gandire. Asta aduce serialului realitate, dramatism si consistenta. Ce poate face un stat mic atunci cand este prins la mijloc intre dorintele statelor mult mai mari, mai puternice si cu mult mai multa influenta politica la nivel global? Poate un stat mic cum este Norvegia sa se opuna Uniunii Europene si Rusiei? Dar America ce spune in situatia asta? Cine-i inamicul in toata povestea noastra?

Clar din punctul meu de vedere este un serial bun. Nu este un serial usor si nu va fi gustat de toate categoriile de spectatori. Intrebarea grea pe care acest serial o ridica la fileul spectatorului este urmatoarea: daca tara ta ar fi invadata te-ai opune sau supune?

Va urez vizionare placuta ssi va astept cu impresii in comentarii.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.