Film: The Hater

The Hater este un film polonez lansat în 2020. Filmul se încadrează la categoria thriller social. Are o întindere de peste 2 ore și este cotat de IMDb cu 7.1 din 10. Anul trecut a câștigat premiul Festivalului de film Tribeca din New York.

Filmările s-au realizat cu precădere în Varșovia dar și în împrejurimi. Motiv pentru care iți oferă posibilitatea sa descoperi și o frântură din panorama poloneza.

Despre acest film pot sa va spun ca este considerat oarecum o continuare a filmului Suicide Room lansat în 2011. Deși, aceste doua filme nu au în comun din punctul meu de vedere decât regizorul și anume pe Jan Komasa. Suicide Room era într-o perioada disponibil pe Netflix UK, la noi nu l-am găsit.

The Hater – poveste și distribuție

Filmul ne prezintă povestea unui student polonez exmatriculat care încearcă să-și autodepășească condiția financiara precara. Problema e ca nu o face într-o maniera corecta civic vorbind. Ci umplând internetul de violenta și ura generate de știrile false pe care le propaga prin intermediul rețelelor de socializare.

Tomasz Giemza este tânărul despre care va vorbesc. Acesta reușește sa se angajeze la o firma de relații publice. Si ceea ce inițial, pare un simplu job se transforma într-o adevărată afacere de răspândire a știrilor false. Știri care sunt îndreptate atât către personalități, idoli dar și către politicieni. Ce zici, ți-am trezit interesul? Daca ești curios sa afli și consecințele trebuie sa urmărești filmul.

Rolul lui Tomasz Giemza i-a fost atribuit actorului polonez Maciej Musialowski. Acesta este un actor în vârsta de 28 ani dar care abia în ultimii ani a început să-și facă simțită prezenta în zona cinematografica. In general producții care nu au trecut de 6 IMDb. A fost o surpriza sa aflu ca episodic a apărut și în serialul polițist Ultraviolet despre care o sa va povestesc într-un alt articol.

Cum cinematografia poloneza este o descoperire recenta pentru mine, atât actorul titular cat și restul imi sunt necunoscuți, dar asta nu face decât sa le sporească farmecul.

Impresii personale

Este un film care atinge un subiect de actualitate, foarte bine ancorat în realitatea zilelor noastre. Aduce în discuție existenta la nivel mondiala fabricilor de troli cum sunt numite. Fabricile de troli sunt organizații formate din experți informatici în rețele sociale menite sa interfereze cu opinii și sa modifice decizii politice importante cum sunt cele legate vot. Conform informațiilor vehiculate pe internet peste 30 de guverne din lume utilizează astfel de armate informatice plătite pentru a face propaganda dar și pentru a ataca diverse personaje deranjante cum sunt contracandidații sau jurnaliștii.

De asemenea aceste fabrici de troli au fost folosite și pentru dezinformări legate de o mulțime de alte subiecte. De exemplu, în 2020 au fost raportate o multitudine de informații false legate de pandemia de coronavirus pornite din Macedonia de Nord și Filipine.

Revenind la film trebuie sa va spun ca mi se pare foarte atent realizat reușind sa scoată în evidenta toate problemele generate de industria fake news. Ca personaj Tomasz este unul pe care nu ai cum sa-l placi. Nu pot rezona cu el și cu motivele lui psihotice pe alocuri. Este un anti-erou greu de digerat din punctul meu de vedere. Frustrările lui sunt multe dar maniera în care încearcă sa și le depășească este perfida. Este un narcisist care considera ca totul i se cuvine. Un soi de Dinu Păturică grandoman dispus sa calce pe cadavre. Nevoia lui de acceptare și de a se acomoda într-o clasa sociala superioara este bolnăvicioasă. Pentru el nu exista limite sau reguli.

Filmul pe de alta parte este complex și perfect amplasat în contextul actual. Ne ajuta sa vedem cat de obscura este politica dar și societatea în care trăim. Te ajuta sa descoperi cum ești manipulat și influențat de rețelele de socializare. Din păcate însă aceasta forma de manipulare poate provoca și tragedii. Habar nu ai cat de periculos poate fi un laptop și accesul la internet pana când nu vezi acest film. Personal mi se pare un film genial. Jocul actoricesc este proaspăt. Sunt actori necunoscuți dar cu mult farmec și foarte talentați. De asemeni este o încântare și din punct de vedere tehnic dar și imagistic.

Bravo Polonia, este genul de film care ar putea cu ușurință câștiga un Oscar din punctul meu de vedere. Aștept sa vad și impresiile voastre în comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.