O femeie lipsita de importanta de Sonia Purnell

Pentru ca este luna femeilor m-am gândit sa vin cu o recomandare de carte pe măsură. Am decis sa va prezint în acest articol impresiile mele referitoare la cartea O femeie lipsita de importanta scrisa de autoarea de origine britanica Sonia Purnell.

Cartea este un roman biografic care ne prezintă viata spioanei Virginia Hall care și-a lăsat amprenta în câștigarea celui de-al doilea război mondial. In tara noastră, romanul a fost publicat anul acesta, 2021 la editura Meteor Press. Cu cele 348 de pagini pe care le conține, cartea este formata din 12 capitole, un prolog, un epilog iar la final ne pune la dispoziție o serie de poze reale din viata Virginiei Hall.

Despre Sonia Purnell, pot sa va spun ca este o autoare cunoscuta în Marea Britanie pentru romanele bine documentate de tip biografic pe care le-a scris de-a lungul timpului. Pe lângă cartea pe care v-o prezint acum aceasta a mai scris o carte despre Clementine Churchill, soția premierului britanic Winston Churchill dar și o carte despre viata actualului premier britanic Boris Johnson. Celelalte cărți scrise de Sonia Purnell sunt disponibile și în librăriile din tara noastră, însă nu sunt încă traduse în romana.

Se pare ca romanul de fata despre viata Virginiei Hall, sta la baza unui film a carui scenariu este realizat tot de Sonia Purnell. Nu au aparut informatii referitoare la acest film inca. Esita totusi un film care se numește A call to spy și a fost lansat în 2019. Este o drama biografica disponibila pe Netflix UK si posibil U.S.A dat fiind ca in 2020 a fost lansata si in America. In acest film nu se prezinta viata a trei spioane din timpului celui de-Al Doilea Razboi Mondial printre care si Virginia Hall. Alaturi de ea aflam si despre Vera Atkins care se pare ca ete o spioana de origine romana.

O femeie lipsita de importanta sau cine a fost Virginia Hall?

Virginia Hall nu este doar un personaj de carte. Este o femeie de origine americana care a trăit intre 1906 și 1982. Aceasta a lucrat în cadrul unui serviciu britanic clandestin de operațiuni speciale dar și în cadrul Oficiului de Operațiuni Strategice Americane care își desfășura activitatea în Franța, în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cele doua agenții în cadrul cărora și-a desfășurat activitatea Virginia Hall aveau ca scop activități de spionaj, sabotaj dar și recunoaștere pe teritoriul Europei. Acțiunea lor viza cu precădere coaliția militara cunoscuta în istoria sub denumirea de Axa Roma – Berlin. Coaliție care s-a dezvoltat datorita eforturilor diplomatice ale Germaniei Naziste.

Povestea ei este cu atât mai importanta in istorie cu cat Virginia Hall și-a desfășurat activitatea într-un sector destinat cu precădere bărbaților într-o perioada când femeile erau doar obiecte de decor menite sa ridice prestanta bărbatului la bratul căruia se afișau.

Pe baza povestii de viata a acestei femei s-au scris de-a lungul timpului multe cărți. Din păcate nici una tradusa în romana în afara de cea pe care v-o prezint în acest articol.

Cu ce impresie am rămas după ce am citit despre viata Virginiei Hall?

Cartea scrisa de Sonia Purnell urmărește viata Virginiei Hall din perioada când era adolescenta. Aflam care erau visele pe care mama sa și le pusese în viitorul sau de fiica de familie buna, a unui patron de cinematograf. Aflam cat de rebela a fost Virginia Hall și cum aceasta nu și-a găsit locul într-o existenta supusa dorințelor societății în care trăia.

Fiind o fata extrem de frumoasa, era implicit intens curtata spre marea bucurie a mamei care își vedea problemele financiare soluționate prin casatoria fiicei sale. Virginia este însă o femeie atipica vremurilor pe care le-a trăit, o femeie curajoasa cu spirit de aventura și care își folosește inteligenta în moduri care nu au fost încă dezvăluite nici pana în ziua de astăzi în totalitate.

La doar 20 de ani își incepe viata boema în Europa. Viata care ii permite sa experimenteze și să-și trăiască din plin modernitatea europeana. Cei trei ani pe care ii petrece în Europa sunt fundamentul celei care avea sa devina cea mai temuta spioana a vremurilor, cunoscuta sub multe nume de cod dar cel mai mult ca Doamna Schioapa. De ce a primit aceasta titulatura va las pe voi sa descoperiti citind cartea daca v-am trezit curiozitatea.

Daca ai urmărit filmele cu James Bond cam știi la ce sa te aștepți. Doar ca acum nu vorbim despre un scenariu de film ci despre o poveste adevărată, iar Virginia este o femeie care iți depășește așteptările și care îl pune în umbra cu desăvârșire pe agentul 007.

N-o sa va spun ce s-a întâmplat cu ea dupa ce s-a finalizat războiul, dar o sa va spun ca mai avea multe de spus în materie de spionaj motiv pentru care nici la 20 de ani de la moartea ei nu se găseau multe informații publice legate de existenta sa. Sonia Purnell a dovedit ca a făcut o munca colosala de cercetare reușind sa adune atâtea informații despre existenta acestei femeie incredibile.

Este o carte biografica. Dar este o carte intensa care te face sa simți fiorul istoriei pe măsură ce trăiești scenele războiului alături de Virginia și grupul pe care și-l formează și alături de care terorizează de-a dreptul armata germana.

Similara cu povestea ei de viata mi se pare și subiectul dezbătut în cartea Spune-mi cine sunt de Julia Navarro, cu toate ca aici vorbim de simpla ficțiune.

Lectura plăcută va urez și va aștept cu impresii în comentarii.

P.S. Cartea o găsiți cu reducere pe site-ul editurii momentan.

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Palatul Trădărilor - continuarea unei povesti cu spioni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.