Palatul Trădărilor – Jason Matthews (vol. 2 Vrabia rosie)

Palatul Trădărilor este cel de-al doilea volum al trilogiei scrise de autorul american Jason Matthews. La vremea când v-am vorbit despre primul volum al seriei, Vrabia roșie, acest al doilea volum încă nu era tradus în limba romana. Asta se întâmpla în 2019 cam prin perioada în care fusese lansata și ecranizarea primei cărți atât pe HBO cat și și în cinematografele din tara noastră. Într-un articol viitor o sa va povestesc și impresiile mele legate de film.

Vrabia roșie se leagă pentru mine și de ultima călătorie în afara tarii, pe care am făcut-o în Irlanda înainte ca toată aceasta situație nefasta mondiala sa ne acapareze. Lectura de avion, plăcută, interesanta și amplasata în contextul relației politice dintre Rusia și Statele Unite ale Americii.

Intre timp, pot sa va spun ca a apărut și volumul care încheie aceasta serie și care se numește Candidatul Kremlinului, dar aceasta este o poveste despre care vom discuta într-un articol separat.

Toate volumele care fac parte din aceasta trilogie au fost publicate în tara noastră la Editura Meteor Press. Palatul Trădărilor pentru ca despre el vorbim în acest articol a fost publicat în 2020 și conține 560 de pagini.

Palatul Trădărilor – impresii personale

Daca nu ai citit încă Vrabia roșie, dar ți-a picat în mana volumul al doilea nu e nici o problema. Nu e genul de serie în care volumele sunt musai legate intre ele. Deși e interesant sa vezi cum a evoluat Dominika Egorova intre timp. Ai posibilitatea sa afli ce s-a întâmplat cu Dominika, agentul rus racolat de americani prin intermediul agentului CIA Nate Nash și mai ales cu sentimentele care răsar intre aceștia încă din primul volum.

Acest volum ne poarta pe urmele unui iranian afemeiat implicat în proiectul nuclear al Iranului pe care atât rusii cat și americanii vor sa-l exploateze. Descoperim o noua implicare a vrăbiilor în racolarea acestui personaj. Ca sa înțelegeți ce sunt vrăbiile și care este scopul lor în misiunile de spionaj rusești, puteți deduce și din acest volum. Însa acest aspect este mult mai elaborat prezentat în prima carte.

Spre deosebire de primul volum, Palatul Trădărilor iți oferă posibilitatea sa călătorești alături de personajele îndrăgite printr-o multitudine de locații. Ajungi sa vizitezi cu ochii mintii Atena, Viena, Paris dar și o multitudine de alte orașe americane și rusești.

Un element inedit și personal al cărților semnate de Jason Matthews este prezentarea unor rețete culinare la fiecare final de capitol. Se folosește de aceasta semnătura în primul volum dar și în cel despre care va vorbesc acum. Rețetele nu sunt sofisticate, sunt însă specifice zonei în care se desfășoară acțiunea în capitolul respectiv.

Acest volum introduce în scena și personalități din lumea reala precum președintele Rusiei, Vladimir Putin, creând cu atât mai mult o doza de realism atmosferei în care autorul încearcă sa ne introducă în cartea sa.

Personal, al doilea volum din serie mi se pare ca este cel mai reușit dintre toate. Este mai intens, mai plin de acțiune și în plus iți oferă posibilitatea sa pătrunzi mai mult în sufletul personajelor pe care le-ai îndrăgit.

Ca și în primul volum observam ironiile voalate adresate Rusiei. Nici n-ar putea fi altfel dat fiind  ca autorul în sine este un fost membru CIA cu o cariera impresionanta în domeniu. Pe de alta parte, este genul de carte care iți deschide puțin porțile către o lume ascunsa și de interes pentru întreaga lume.

Daca acest volum v-a fi ecranizat cel mai probabil prin 2022 sau 2023 trebuie sa ne așteptam la lansarea filmului. Pana atunci însă vas aștept cu impresii despre aceasta carte dar și despre serie în comentarii.

Poate te interesează și următoarele articole:

O femeie lipsita de importanta

Spune-mi cine sunt

Homeland

 

Trackback-uri și pingback-uri 1

  1. Vrabia rosie - un roman despre spionaj intr-un context actual

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.